Boekrecensie: "Tamar" (Monique Hoolt)

Jul. 25th, 2017 08:02 pm
moonplanet: Green-coloured image of a girl. (greengirl)
[personal profile] moonplanet
(Ik heb geen/zo min mogelijk spoilers in mijn recensie geschreven)

Titel: Tamar (op Hebban.nl, op Goodreads)
Auteur: Monique Hoolt
Taal: Nederlands
Serie: nee
Soort uitgave: paperback
Aantal pagina's: 217
Uitgever: Futuro Uitgevers
Jaar van publicatie: origineel 2017, mijn editie 2017 (1e editie)
ISBN-nummer: 9789492221643
Trefwoorden: Tweede Wereldoorlog, overleven, Nederland, Jodenvervolging
Waarom ging ik het lezen: Voor Hebban - het klonk als een interessant boek.
Aanrader: Ja.

Korte samenvatting:
Halverwege de Tweede Wereldoorlog komt een vrouw met baby de straat van Antonia inrennen, op de vlucht voor Duitse soldaten. Ze geeft de baby aan Antonia voordat de Duitsers het doorhebben, maar wordt zelf opgepakt. De baby heet Tamar en ze komt uit een Joods gezin. Antonia en haar man besluiten echter wel voor de baby te zorgen, totdat haar familie na de oorlog weer terug zal komen om haar op te halen.

Achterkanttekst:
Oktober 1943. Tamar is negen maanden oud als haar moeder, op de vlucht voor Duitse soldaten, haar in de armen van een onbekende vrouw duwt. Het Joodse meisje groeit op in een pleeggezin en krijgt te maken met alle gevaren die de Tweede Wereldoorlog met zich meebrengt, van verraad en NSB'ers tot bombardementen.

Tamar is een verhaal over het maken van morele keuzes in oorlogstijd en wordt door drie vrouwen verteld. Machteloze kleine mensen zoeken naar verklaringen om iets gruwelijks te begrijpen, het politieke drama is gevat in een ontroerend en meeslepend verhaal. Hoe overleef je een oorlog als je niemand kunt vertrouwen?

Over de achterkanttekst:
Waarom een komma tussen "begrijpen" en "het politieke drama"..?

Eerste alinea/pagina:
Met haar armen over elkaar gevouwen staat Antonia in de deuropening van haar huis. De stoeptegels in de verlaten straat glanzen donkergrijs door de plensbui van zonet. Uit de platanen dwarrelen gele bladeren, een windvlaag blaast ze voort door de goot. Een rilling kruipt over haar rug, Antonia trekt haar wollen vest dichter om zich heen. Waar blijven de jongens? Waarschijnlijk zijn ze aan het voetballen met hun vrienden en de tijd weer eens vergeten. In gedachten ziet ze Johan en Willem naar huis draven. Ze is blij dat haar zoons ondanks de huidige omstandigheden zo onbezorgd kunnen spelen.

Recensie:
Verhaal:
Het debuut van Monique Hoolt gaat niet zomaar over de Tweede Wereldoorlog. Het speelt zich af in haar geboorteplaats Hengelo, in de wijk Tuindorp 't Lansink. Van haar grootouders hoorde ze verhalen waar ze erg van onder de indruk was en veel hiervan heeft ze ook in dit boek verwerkt. Haar grootvader werkte bijvoorbeeld bij de NS en moest ook onderduiken toen de Spoorwegen staakten. Als tiener was Hoolt al geïnteresseerd in de keuzes die mensen in oorlogstijd maken en dit komt ook duidelijk naar voren in haar debuut.

De eerste helft van het boek beslaat de oorlogsjaren 1943-1945. In dit deel leer je Antonia kennen, die haar gezin zo goed mogelijk probeert de oorlog te laten overleven. Ze wonen in het oosten van Nederland, waar het al iets makkelijker is om aan eten te komen, maar ook daar merken ze duidelijk dat het oorlog is. Ook wordt beschreven wat er gebeurt met Tamars familieleden, die naar een concentratiekamp worden gebracht. Tamar zelf is gelukkig zo jong dat ze niet doorheeft dat het oorlog is.

Het tweede gedeelte gaat over 1945-1947, wat er na de oorlog gebeurt. Een tante van Tamar, Anna, keert terug om Tamar op te halen, maar na zo'n lange tijd in een concentratiekamp moet ze wel wennen aan het zorgen voor een klein kind. In het korte derde deel, 1965, wordt beschreven wat Tamar in de tussentijd heeft gedaan en ontdekt ze nog een aantal dingen die tijdens de oorlog zijn gebeurd, om de openstaande vragen uit het verhaal compleet te maken.

Monique Hoolt (1965) probeert alle kanten van de oorlog te belichten: hoe een gewone familie in het oosten van het land het heeft, hoe het gaat met de verzetsstrijders, hoe het gaat met een familie die zich bij de NSB heeft aangesloten, hoe het gaat met een Joods gezin dat richting de concentratiekampen wordt gestuurd, en hoe het gaat met de Joodse onderduikers. Ze slaagt er wel in om alle kanten te bespreken, maar er zit toch een duidelijk oordeel in: de NSBers hadden niet met de Duitsers mee moeten werken, verzet is goed en Jodenvervolging is slecht. De hoofdpersonen zelf zijn vooral bezig met overleven. Gruweldaden die mensen in de oorlog begaan worden bijna terloops beschreven, zoals het maken van lampenkappen van mensenhuiden, waardoor het allemaal eigenlijk nog net iets erger wordt. Toch is het geen "overvol" verhaal, omdat het eerste deel vooral verteld wordt vanuit het oogpunt van Antonia met af en toe een hoofdstuk van Anna, één van de Joodse kinderen uit het gezin dat naar een concentratiekamp wordt gedeporteerd. Daardoorheb je als lezer een rustig uitgangspunt voor het verhaal. Het tweede deel is beschreven vanuit Anna's perspectief, maar op de momenten dat ze bij Antonia is, is het soms niet altijd duidelijk of iets nu door Anna of Antonia gezegd wordt. Het derde deel beschrijft dan weer Tamars ervaringen en gedachten.

Ook wordt duidelijk welke invloed de oorlog op mensen heeft. Zelfs Tamar, die de oorlog niet bewust heeft meegemaakt, krijgt er veel van mee als ze ouder wordt, doordat haar moeder en tante in een concentratiekamp hebben gezeten. Wel wordt duidelijk dat het alledaagse leven, het overleven, gewoon doorgaat, ook al vallen alle zekerheden weg door de oorlog. Je moet toch eten en daarvoor moet er geld verdiend worden. Hoe dat geld verdiend wordt, is echter niet altijd op een manier die mensen buiten oorlogstijd (moreel) acceptabel zouden vinden.

Schrijfstijl:
Opvallend is dat het verhaal in de tegenwoordige tijd is geschreven, met af en toe een uitstapje naar de verleden tijd als er over voorbije gebeurtenissen gesproken wordt.

Wel zijn er veel zinnen waarbij de komma gebruikt wordt als een soort punt, zoals: "In een tobbe in de hoek van de keuken schrobt Antonia met een borstel over de kleding op het houten wasbord, er komt een lucht omhoog van groene zeep." Hierdoor klinken de zinnen korter dan dat ze eigenlijk zijn.

Conclusie:
Tamar is een debuutroman die goed laat zien hoe het is om te leven in een bezet land, waarin je niet meer vrij bent om alles te doen en zeggen wat je wil. Er zijn tegenwoordig steeds minder mensen die uit eigen ervaring kunnen vertellen over de Tweede Wereldoorlog, dus dan is het lezen van een boek als dit een zeer toegankelijke manier om met deze verhalen kennis te maken.

Herleesbaarheid:
Het is niet zozeer een boek om zelf te herlezen, maar juist een boek om door te geven aan andere mensen.

Links:
- Deze recensie op Hebban.nl
- Deze recensie op Goodreads.

Soortgelijke boeken/aanraders:
- Oorlogswinter van Jan Terlouw.
spiralsheep: Sheep wearing an eyepatch (spiralsheep Ram Raider mpfc)
[personal profile] spiralsheep
- Mr Tummyness goes for a walk.

Mr Tummyness the Faun stumped by a wish tree

postable  Mr Tummyness the Faun with the skeletal petals of winter

- BBC News online feed pull quote, lol: "A 12ft-long python found on the Norfolk Broads has still not been found." Perhaps it's not a python but a news ouroboros? ;-)

- Small political victories making me happy right left now:

1. In the UK the inquest into the death of Sarah Reed #sayhername found that her death in custody was preventable and the result of systemic racism and disablism. The inquest explicitly stated that Sarah Reed should NOT have been in prison, in addition to listing many forms of abusive maltreatment Sarah Reed was subjected to including the deliberate withholding of medication by prison staff. It doesn't give Sarah Reed her life back but this accurate and comprehensive inquest will help her family, especially her mother, and might even ripple outwards to help every Black disabled woman currently being abused by systemic racism and disablism (including by disabled white racists who volubly deny racism exists, and play at respectability politics, while inflicting their racism and the deadly results on Black disabled people).

2. In Poland justice activist Zofia Romaszewska, and mass street protests by ordinary Polish people, persuaded President Andrzej Duda to veto an attempt by the (democratically elected) fascist government of Poland to take control of the judiciary. The EU also protested and threatened sanctions, which is important because that might slow the power grab by fascists in Hungary and the further spread of overt fascism in Europe (which still has too much power and influence over the rest of the world).

3. All those gifs of Sean Spicer stealing a mini-fridge from the White House were 'king lolarious and, no, it's not a *distraction* because people can have fun while simultaneously caring about the srs bznz of resisting fascism.

In which there is the June Book, 1976

Jul. 24th, 2017 09:49 am
spiralsheep: Ladies Sewing Circle and Terrorist Society (Sewing Circle Terrorist Society)
[personal profile] spiralsheep
60. June Book, 1976, annual, comic, girls own. (3/5)

• 2-8 & 25-31 Mam'selle X and Operation Danger comic: sabotage and steam engines in occupied France.

• 9-11 Strangest Stories Ever Told (aka The Storyteller &c.) comic: our heroine befriends a tree that is subsequently involved in a fatal accident, made into a sledge, before the sentient and now also mobile tree saves the girl's life, "It's made from Philippa, darling, that's why! Daddy was very clever and sawed strips of wood off her to make it." Randomly set in Canada. SO EXOTIC!

• 12-15 Lucky's Living Doll comic: there are two episodes of this long-running comedy in this annual. Tina, the "living doll", looks after a mum and her baby after they miss the last bus and decide to stay the night in the mysterious invisible stranger's house instead of walking and/or hitching which would be much safer in the real world!

• 16 Just Joking comic: a page of single panel cartoons. I'm planning to post this image whenever anyone mentions "white feminism" from now on. :-D

Is this an uninhabited island? From the June Book annual 1976

Contents and two more scans. )

Mashrou' Leila - Roman

Jul. 22nd, 2017 09:22 pm
zombieallomorph: (thehehe)
[personal profile] zombieallomorph
Here, have some Mashrou' Leila.

And some background, and the translated lyrics.

"As the band explains, the women in the video are 'styled to over-articulate their ethnic background, in a manner more typically employed by Western media to victimize them. This seeks to disturb the dominant global narrative of hyper-secularized (white) feminism, which increasingly positions itself as incompatible with Islam and the Arab world, celebrating the various modalities of Middle Eastern feminism.'"Jordan authorities like to make a fuss when they're trying to perform. It's a band most of my queer and/or liberal friends from the Middle East love. I personally don't actively listen to it, except for a few songs, but I like to check the news every once in a while, to see what they're up to.
spiralsheep: A raven (spiralsheep Raven Logo)
[personal profile] spiralsheep
- Beloved of small children, canines, and corvids: two jackdaws watching me sitting on a wall, because apparently I'm more interesting than all the tourists dropping food a couple of hundred metres away (i.e. within the same birds' territory). I admire the daylight while midnight watches me....

Jackdaw curiosity, Lands End, Cornwall 05-17

- Third book in a row with a shack: "I didn't know then that the crooks were still quite near... hiding in a shack down a side turning." [Note: it's a shed in a European town, 1974.]

- Reading, books 2017: 70

59. The Wolves of Normality, Foyle Young Poets of the Year anthology, 2016, poetry. (?/5)

How to be a patriot, by Sophia Carney (full poem)

1. Plate your pain with reinforced steel;
fit it with tire treads and arm

it with the revolver you keep
in the kitchen cabinet next to the Coco Pops.

2. Exhibit your pride;
curate it like a museum display.

Soak the constitution in formaldehyde
that sticks the imperatives to the page.

Program the X-ray machine at the door to record
the shade of the visitors' skin
in hexadecimal.

3. Press the flag flat.

Turn it to a freeze-frame
between two Perspex sheets labelled
DO NOT TOUCH.

4. Neglect to mention the pixels of
blood that appear
under UV light and human scrutiny.

A bit wet

Jul. 22nd, 2017 10:17 am
vilakins: Vila in cold-weather clothes looking unhappy (weather)
[personal profile] vilakins
One of the many reasons we moved to Oamaru was the weather. It's a lot drier here than wet, humid Auckland.

The latest storm hit the whole country, but especially the east coast of the South Island, this area particularly badly. Oamaru got over three months of rain in 26 hours. The infrastructure couldn't take it, rivers have flooded their banks, State Highway 1 is closed in many places including downhill from us where it crossed the river, and houses in the North End, a flat coastal area, are flooded, and steep Don Street, one we considered, is now a river with water running under houses.

At first I was pleased to live on a hill - and so far we're all right as the rain continues - but we woke up to see a slip on the hill opposite. There aren't houses on the slope (another reason for picking this place - nice view) but I suspect there are on the flat under it.

We have to go to Christchurch next week, so I hope the roads are open by then.

Don't Mess with Meatball

Jul. 20th, 2017 09:57 am
underused: an illustration of a collared trogon,  a type of tropical bird (Default)
[personal profile] underused posting in [community profile] caturday
meatball the cat chomping grass
Meatball doing his best pirate impression.

Every morning I take Meatball out to our vegetable garden. He likes to explore and chew bits of long grass. It's a good outdoor spot for him because it's fenced; I worry without some kind of boundary he'll run off after a chipmunk and get lost (or worse).

But today, there was a rabbit in the garden--almost full grown--and he went for it. (He was not pleased with me when I hauled him back inside.)

I know some cats are more confrontational than others, but is it common for cats to chase animals as big as they are? Does your cat do this?
spiralsheep: Flowers (skywardprodigal Cog Flowers)
[personal profile] spiralsheep
Rah rah rust, Zombie cheerleader, Lego monsters

- Ethics and a beneficial side effect of the NHS, which arose in my last post (due to via_ostiense's contribution) and is worth top posting imo: one of the benefits of freely available healthcare, especially accident and emergency care, is that normal everyday social interactions such as true accidents are prevented from immediately becoming acrimonious attempts by injured people in mild shock to assign blame to a legally evidential degree. Freely available healthcare = more social cohesion + fewer street incidents needing police attention (= also bad for the income of ambulance-chasing lawyers). I bet it's rare for the social and economic benefits of accidents being agreed to be accidental to be calculated into the value of a National Health Service and other forms of socialised medicine!

- Quote from my current reading for jesse_the_k: "The place Gorsch rented was a shack, really, and in those days shacks were truly shacks." [It's 2015 fanfic but traditionally published as a novel without filing the serial numbers off because the original went out of copyright in 2011.]

- Reading, books 2017: 68

57. Eleven root poems (Undici poesie radice), by Tiziano Fratus, 2000-2017, poetry. (3/5)

• So, firstly I note that that Dōgen was a Japanese Zen Buddhist philosopher and poet whose work is still extremely influential. Secondly I note that in Japanese aesthetics "rust", sometimes synonymous with "patina", is not only decay through time and interaction with environment but also a visual and tactile connection with the history of an object and the past more generally, so a narrow Western perception of "rust" exclusively as corruption often fails to encompass the full connotations within traditional Japanese culture (which shouldn't detract from the following poem as an object in its own cultural place and time, obv).

Parola di Dōgen, by Tiziano Fratus

Alla fine della giornata,
mi sono seduto al centro del vuoto:
ho lasciato che l’IO
a cui tanto avevo lavorato si arrugginisse.
Vedevo che l’acqua corrompeva,
ma smisi di preoccuparmene.
L’uomo che si era seduto
non si è più rialzato

English translation. )

In which there is the June Book, 1971

Jul. 18th, 2017 10:13 am
spiralsheep: Ladies Sewing Circle and Terrorist Society (Sewing Circle Terrorist Society)
[personal profile] spiralsheep
52. June Book, 1971, annual, comic, girls own. Characterised by many reprints from previous decades. It's telling about the general quality when the old fashioned moralising of The Golden Ballet Shoes was my favourite story! (3/5)

• 2 Illustrated rhyming calendar.

• 3-10 Lucky's Living Doll comic: a Christmas hijinks story, with witchcraft as a positive influence! :-D

• 11-17 Deadline for Danger short story: posh French girl resists the Nazis. Didn't read due to my requirement for anti-Nazi stories in 2017 involving more about contemporary neo-Nazis and related fascists, although I'm sure these stories were more relevant to earlier generations. ::wryface::

• 18-19 Puzzle Pages.

• 20-23 Spring Summer Autumn Winter feature: seasonal fashion and beauty tips.

• 24-31 I was Cinderella comic: our anti-heroine is unfair to her new stepmother, and then runs away to her old Nanny, while the stepmother tries extra hard because she was abused as a child.

• 32 Bunches illustrated verse: about a little girl who wants to grow her hair.

• 33-37 Bessie Bunter comic: "Your plump chum goes exploring space!"

Bessie Bunter in Space, June Book, annual 1971

Contents and one scan. )

Different buddy cops this time

Jul. 17th, 2017 04:58 pm
pebblerocker: A worried orange dragon, holding an umbrella, gazes at the sky. (Default)
[personal profile] pebblerocker
My niece and sister came to visit so I haven't watched any Starsky & Hutch for several days and I'm missing it. But my sister has been on a Due South binge and she wanted to introduce me to Ray Kowalski. I missed out on the Ray Wars entirely because I only ever saw the first two seasons (as did the rest of the family when Due South was first broadcast); my sister says she'd gone in with extreme scepticism, not expecting anyone to be able to replace Ray Vecchio, but new Ray has won her over. So with her endorsement I am willing to like this new Ray.

I think they did well introducing him by making Fraser even more puzzled than the audience. I don't know if having RayK take a bullet for Fraser the first day they met was a clever short-cut to making them believably partners, or just hilarious. I think Fraser is the best possible person to have his partner unexpectedly switched on him because he can see the good in anyone.

From screenshots I've seen wafting around the internet I had the idea RayK was appealing to the fanbase because he had blond spiky hair and was more attractive than RayV. I am not really seeing it. He looks like someone who might have been cute ten years ago and is now less so; he's also giving me trouble every time he changes clothes because until I get to know his face better he's very nondescript. I have to guess from cues like the way the camera follows him or if Fraser stands next to him or someone calls him by name. In s3e03 the guest star of the week was a man of similar age and build with light-coloured hair and I had no idea what was going on for the first half of it - in fact the guest star had a more distinctive face and I was able to spot RayK more easily by figuring that he was the one who wasn't that guy.

(I am choosing an appropriate episode of Starsky & Hutch to introduce my sister to in return.)
spiralsheep: I have a plan so cunning you could stick a tail on it and call it a weasel (boz4pm Blackadder Cunning Plan)
[personal profile] spiralsheep
- St Levan's church with coffin rest, stone seats, and old churchway cross, in Penwith, Cornwall.

St Levan's church with coffin rest, stone seats, and old churchway cross, Cornwall 05-17

St Levan's stone, Cornwall 05-17

1865 folklore meets 2017 empirical experiment. )

- Reading, books 2017: 67

53. The Little Shop of Happy Ever After, by Jenny Colgan, 2016, novel. This is pure wish fulfilment, chick lit fantasy ← please note that this is an accurate description not a negative judgment, lol. Warning: for a dodgy disability subplot. (3.5/5)

• Irony in a book about finding a new life, lol: She'd read lots of books about people finding new lives, which hadn't helped her mood either, had made her feel more and more trapped and stuck where she was, as if everyone except her was managing to get away and do interesting things.

• Our heroine sets off from urban Birmingham to rural Scotland: "armed with the Lark Rise to Candleford trilogy as well as the entire Outlander series [...]". Lol.

• I admit I'm not warming to a protag who picks up a large van she's never driven before, in a rural area she's never driven in before, with no map or prep, and then knowingly and deliberately drives onto a level crossing with the warning lights active, and nearly causes an accident that would have killed at least three people and possibly many more (if the fuel tankers had exploded), AND THEN tries to blame the accident on a wild deer instead of taking responsibility herself.

• So if you're wondering why I'm still reading: Surinder put her empty coffee cup down on a quivering pile of Regency romances, which promptly collapsed on the floor in a fainting fit.

And another thing... or four.... )
[syndicated profile] selenejapanwordpress_feed

Posted by セレネ

Vrouwenkoor Medusa Utrecht

メデューサ合唱部の6月5日のコンサート。写真はマーコ・デ・クレルクが撮った。
Vrouwenkoor Medusa: Concert op de Culturele Zondag in Utrecht. Foto’s door Marco de Klerk.
Students’ Female Choir Medusa: concert at the “Cultural Sunday” festival in Utrecht. The photos were taken by Marco de Klerk.

6月5日はメデューサ合唱部の小さなコンサートが大学の建物であった。コンサート後は庭で写真を撮った。
16日は大きな夏のコンサートはユトレヒトのドーミニカス協会であった。
次のビデオは協会で撮った。
私は両方のコンサートで着たドレスを自分で作った・・・

Op 5 juni hield Studentenvrouwenkoor Medusa een klein concert in Parnassos, een gebouw van de Universiteit Utrecht. Na het concert gingen we ook nog even naar de tuin om daar wat foto’s te maken!
Het grote zomerconcert was op 16 juni in de Dominicuskerk te Utrecht. De opnames hieronder zijn bij dat concert gemaakt.
En natuurlijk had ik bij beide concerten weer een zelfgemaakte jurk aan 😛

On June 5th, Female Students’ Choir Medusa held a small concert in Parnassos, a building owned by Utrecht University. After this concert we went to the garden to take some photos!
The large summer concert was at June 16th in the Dominicus Church in Utrecht. The videos below have been recorded during this concert.
Of course in both concerts I was wearing a dress I made myself 😛

The Seal Lullaby (アザラシの子守唄)

Beauty and the Beast (美女と野獣)

Can you feel the love tonight? (「愛を感じて」 ライオン・キングの歌)

Vrouwenkoor Medusa, zomerconcert Utrecht

6月16日のコンサート(ドーミニカス協会で)。写真はミッチ・ヴァン・エルプが撮った。
Zomerconcert van Medusa in de Dominicuskerk te Utrecht. Deze foto’s zijn gemaakt door Mitch van Erp.
Medusa’s Summer Concert in the Dominicus church in Utrecht. These photos have been taken by Mitch van Erp.


カテゴリー:オランダ, 大学 Tagged: オランダ, ユトレヒト, ユトレヒト州, 縫う, English, 音楽, Nederlands, 写真, 大学, 日本語

Greenlandic, Inuktitut

Jul. 13th, 2017 05:47 pm
lusentoj: (Default)
[personal profile] lusentoj posting in [community profile] linguaphiles
Hey, I've just started trying to learn Greenlandic and would really like a friend who could help me out (fluent speaker or fellow learner). Considering they're all just dialects of each other, if you know Inuktitut or something and I could learn that for a while then switch to Greenlandic afterwards, I'd still be really thankful.

So far I've been taking suffix meanings from Inupiaq, grammar lessons from Inuktitut and then practice material / dictionaries from Greenlandic and trying to piece everything together while only really having newspaper articles for practice. It's going really, really slowly! Even if you can't help, if you have friends you can ask or something I'd be really grateful! I'm very open to using other sites, Email or even snail-mail (in case you can only find someone's grandma) for communication too.
spiralsheep: Reality is a dangerous concept (babel Blake Reality Dangerous Concept)
[personal profile] spiralsheep
- A very important moral dilemma, erm, from the chicklit I'm reading, lol. So, the scenario is that a mother with a young child at hand and another in a "buggy" stumbles on steps and accidentally lets go of the buggy which descends the steps and is halted, it's implied fortunately for the occupant but never overtly stated, by crashing into a 20-something woman lower down, who stands up again but has a bleeding cut on her forehead. She's with a male friend. They appear affluent enough to have mobile phones, and either access to a car or taxi money. The mother of the children thanks the injured woman but then goes about her business. The injured woman complains that the parent is behaving unacceptably ungratefully because she didn't try to buy the injured woman an ice cream / coffee / whatever. My burning question is this: do you think the mother failed in her duty to materially reward the accidental saviour of her child? Because I admit that my reaction in that situation would be to assume the injured woman would want to seek medical attention for her facial wound and that slowing her down would range between thoughtlessness and irresponsibility (taking into account the fact she has a friend with her, otherwise I might intrude enough to suggest she should seek medical attention and ask if she needs help with that). Is this one of those situations where logic-driven practicality is a socially unacceptable response because material reward is an assumed normative behaviour? Or is the injured character's reaction and possibly also the author odd? /biased question, obv

- Twenty minutes in Newton Abbot between buses looks like this: an impressive zebra crossing, a gorilla named Francis, a library being literally propped up, and the entrance to a cattle market (bonus pub called the Swan Inn featuring Daffy Duck on their sign).

NA1 Impressive zebra crossing, Newton Abbot 05-17

Three more small images. )

Profile

quabazaa: (Default)
quabazaa

April 2015

S M T W T F S
   1234
567891011
121314 15161718
19202122232425
2627282930  

Most Popular Tags

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Page generated Jul. 25th, 2017 08:37 pm
Powered by Dreamwidth Studios